AçıköğretimKayıtlar

Açıköğretim Yatay Geçiş

Açıköğretim Yatay Geçiş imkanı ile örgün üniversitelerde veya farklı bir üniversitenin açıköğretim fakültesinde yer alan öğrenciler farklı sebeplerle anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesine yatay geçiş yaparak mevcut bölümlerinden ve kaldıkları yerden devam edebilmektedir. Yatay Geçiş ile geçtiğiniz dersleri tekrar almanız gerekmez iken üniversitenin zorunlu tuttuğu ve daha önceki üniversitenizde almış olsanız dahi tekrar almanız gereken dersler olabilmektedir.

Üniversitede lisans veya önlisans okuyan öğrenciler bazı durumlarda isteyerek veya istemeyerek üniversite değiştirmek zorunda kalabiliyorlar. Mevcut durumda okudukları bir bölümden başka üniversitenin aynı bölümüne transfer olmak için yapılan başvuruya yatay geçiş deniyor. Yatay geçiş örgün üniversitelerde yapılabildiği gibi açıköğretimde de yapılabiliyor.

Bu yazımızda örgün bir üniversitede okuyan öğrencilerin Anadolu Üniversitesi açıköğretim fakültesi bölümlerine yatay geçiş işlemleri hakkında bilgiler aktaracağız. Açıköğretim öğrencilerinin örgün üniversitelere yatay geçiş yapabilmeleri mümkün olup geçiş işlemlerini geçiş yapmayı düşündükleri üniversitenin web sayfasından öğrenebilirler. Her üniversitenin geçiş şartları farklı olabilmektedir.

Anadolu Üniversitesi açıköğretim fakültesi bölümlerine yatay geçiş işlemleri her yıl Ağustos ayında yapılmaktadır. Açıköğretime yatay geçiş iki kısımda yapılmaktadır. Bunlar Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş ve Kurumlar Arası Yatay Geçiş’tir.

Açıköğretim Yatay Geçiş Tarihleri

2021 yılı yatay geçiş işlemleri için akademik takvim henüz belli olmamasına karşın 2019 – 2020 yılında (geçen yıl) yatay geçiş başvuruları 1 Ağustos 2020 tarihinde başlamış Merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapacaklar için 15 Ağustos, Kurumlar arası yatay geçiş yapacaklar için 25 Ağustos tarihinde sona ermiştir.

Yatay geçiş sonuçları 11 Eylül tarihinde açıklanmış olup kayıt yaptıracak öğrencilerin 14-18 Eylül tarihleri arasında evraklarını teslim ederek kayıtlarını tamamlamaları gerekmiştir. Tarihler bu yılda aynı aralıklarda olacak olup netleştiğinde sizlere ayrıca bilgilendireceğiz. Açıköğretim Yatay Geçiş işlemleri genel olarak 1 haftada tamamlanması gerekmekte olup kayıt tarihleri uzatılmamakta ve kayıt tarihleri dışında başvuru alınmamaktadır. Bu nedenle bu tarihlere dikkat etmeli ve son güne kalmadan başvurunuzu tamamlamalısınız.

Açıköğretim Yatay Geçiş
Açıköğretim Yatay Geçiş

Yatay Geçiş Evrakları

Açıköğretime yatay geçiş başvurusu kabul olan öğrencilerin bazı belgeleri toplaması ve Anadolu Üniversitesine bu belgeleri teslim etmeleri gerekmektedir.

Yatay Geçiş Başvurusu İçin İstenen Belgeler:

  1. Yatay geçiş başvurusu yapacak öğrenci kayıtlı olduğu üniversiteden yatay geçişe engel durumu olmadığına dair belge almalıdır.
  2. Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Başvuru Formu ve/veya
  3. Kurumlararası Yatay Geçiş Başvuru Formu
  4. Yerleştiği yıldaki YKS Sonuç Belgesi
  5. Kayıtlı olduğu üniversitenin (Öğrenci İşlerinden alınacak e-imzalı veya ıslak imzalı)
    • Öğrenci Belgesi (son bir ay içerisinde alınmış)
    • Ders İçerikleri
    • Not Durum Belgesi (Transkript)
    • Disiplin Cezası Almadığına Dair Belge
    • Ders Planı
  6. Daha Önce Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş Yapmadığına Dair Belge (Sadece Merkezi Yerleştirme Puanı ile başvuru yapacak adaylardan istenecektir)

Öğrencinin evraklarını Eskişehir Anadolu Üniversitesine kargo ile göndermesi gerekmektedir. Evraklarda eksik olması durumunda başvuru geçersiz sayılacak ve değerlendirmeye alınmayacaktır.

Adres: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Merkez Büro Yöneticiliği Yunusemre Kampüsü 26470 Tepebaşı – ESKİŞEHİR

Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş Şartları

Merkezi Yerleştirme Puanı İle Yatay Geçiş yapmak isteyen öğrenciler, üniversiteye kayıt olduğu yıldaki ÖSYM puanının geçiş yapmak istediği bölümün merkezi yerleştirme taban puanına eşit veya yüksek olması gereklidir.

Üniversitelerin hazırlık, birinci ara ve son sınıf öğrencileri merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş için başvuru yapabilir.

Öğrenciler merkezi yerleştirme puanı ile sadece bir kez yatay geçiş yapabilmektedir.

Merkezi yerleştirme ile yatay geçiş başvuruları değerlendirilirken tek kriter üniversiteye kayıt olduğu yılda almış olduğu ÖSYM puanıdır.

Kurumlararası Yatay Geçiş Şartları

Kurumlararası yatay geçiş işlemi yükseköğretim kurumlarının aynı bölümleri arasındaki eşdeğer bölümleri arasında kontenjana tabi olarak yapılır.

Kurumlararası yatay geçiş yapacak öğrencilerin genel not ortalaması 100 lük sistemde 60, dörtlük sistemde ise 2,28 olması gerekmektedir.

Kurumlararası yatay geçiş yapacak öğrencilerin yatay geçiş başvurusu yaptıkları yıla kadar aldıkları tüm dersleri normal sürecinde geçmeli ve FF, YZ, DZ gibi harf notlarının olmaması gerekir. Ayrıca disiplin cezası alan öğrencilerinde başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına;  önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına; lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına, kurumlararası yatay geçiş yapılamaz.

Yatay Geçiş yapacak ve açıköğretim öğrencileri arasına katılacak olan tüm öğrencilere başarılar diliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.