Açıköğretim İkinci Üniversite
Açıköğretim İkinci Üniversite kayıt işlemleri mevcutta bir üniversite okuyan veya bir üniversiteden mezun olmuş olan öğrenciler için açıköğretime kayıt olmalarını sağlayan bir kayıt türü.
Açıköğretim fakültesine kayıt olabileceğiniz kayıt türlerinden bir tanesi de sınavsız olarak ikinci üniversite kapsamında kayıt imkanı. Daha önceki yazılarımızda YKS ile yeni kayıt, Dikey Geçiş ile Kayıt, Yatay Geçiş ile Kayıt işlemlerini detaylı olarak anlatmıştık. Bu yazımızda sınavsız olarak açıköğretime kayıt olabileceğiniz kayıt türü olan ikinci üniversite kaydınız anlatıyoruz.
Açıköğretim ikinci üniversite kapsamı oldukça geniş denilebilir. Temel olarak şu anda bir üniversite okuyan öğrenciler ile üniversite mezunu kişiler ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptırabiliyor. Bunun dışındakiler maalesef ikinci üniversite kapsamında kayıt olamıyor.
Mevcut Öğrenciler İçin İkinci Üniversite
Şu anda çok güzel bir üniversitede güzel bir bölümde veya istemediğiniz bir bölümde okuyor olabilirsiniz. Hayalleriniz, hobileriniz farklı bir alanda ise veya kendinizi geliştirmek, ek yetenekler kazanmak için bir üniversite daha okumak istiyorsanız ikinci üniversite kapsamında açıköğretime sınavsız kayıt olabiliyorsunuz. 2 yıllık ön lisans öğrencileri 2 yıllık önlisans açıköğretim bölümlerine, 4 yıllık lisans öğrencileri 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans açıköğretim bölümlerine kayıt olabilmektedir. Şu anda mevcut durumdaki açıköğretim öğrencileri okudukları üniversitede ikinci üniversite kapsamında kayıt yapamamaktadır. Farklı bir üniversiteye ikinci üniversite başvurusu yaparak kayıt olabilirsiniz. Açıköğretim fakültesi bulunan üniversiteler Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi.
Mezun Öğrenciler İçin İkinci Üniversite
Herhangi bir üniversiteden mezun olanlar istedikleri açıköğretim bölümlerine sınavsız olarak kayıt olabilmektedir. Şu an bir üniversite okuyan öğrencilerde olduğu için mezunlarda 2 yıllık önlisans bölümünden mezun olanlar 2 yıllık önlisans açıköğretim bölümlerine, 4 yıllık lisans bölümünden mezun olanlar 4 yıllık lisans ve 2 yıllık önlisans açıköğretim bölümlerine kayıt olabilmektedir.
Açıköğretim İkinci Üniversite Kayıt İşlemleri
İkinci üniversite kayıtları da normal kayıtları gibi her yıl Eylül – Ekim aylarında yapılmaktadır. Ülkemizde de hala etkisini sürdüren koronavirüs pandemisi nedeniyle tüm kayıt işlemleri online olarak yapılmaktadır. Bankaya yatıracağınız harç dışında evden çıkmadan kayıt işleminizi tamamlayabilirsiniz. (Ziraat bankası internet bankacılığını kullanıyorsanız evden çıkmadan ödeme yapabilirsiniz.)
İkinci üniversite kaydı için 2020 yılında 31 Ağustos 2020 – 29 Ekim 2020 tarihlerinde başvuru alındı. 2021 yılı akademik takvimi henüz açıklanmamış olup yine bu tarihlerde başvuru alınması beklenmektedir. İkinci üniversite için oldukça uzun bir süre verilmekte olup her ihtimale karşı son güne bırakılmaması tavsiye olunur.
İkinci üniversite kayıt tarihleri önceki dönemlerde zaman zaman uzatılmış olsa da son dönemlerde uzatma yapılmadı ve kayıtlar kapandı. Kayıtlar kapandığında maalesef bir sonraki Ağustos – Ekim dönemine kadar ikinci üniversite kaydı yapılamıyor. Bu nedenle ikinci üniversite kaydı yapma niyetiniz var ise son günü beklemeden yapmalısınız.
Çevrimiçi Başvuru
Açıköğretim bölümlerine ikinci üniversite kapsamında sınavsız olarak kayıt olabilmek için öncelikle internet kaydı yapmanız gerekmektedir. İnternet kaydınız başvuru tarihleri içerisinde https://aoskayit.anadolu.edu.tr adresinden e-devlet şifresi ile yapabilirsiniz.
İkinci Üniversite bölümlerine internet üzerinden online olarak başvuru yaptığınızda mevcut öğrenim bilgileriniz YÖKSİS üzerinden otomatik olarak çekilmektedir. YÖKSİS’te öğrenim bilgileriniz görünmez ise sistemi sizi öğrenci veya mezun olarak göremeyeceği için ikinci üniversite kaydınıza izin vermeyecektir. YÖKSİS’te öğrenim bilgisi olmayan veya güncel bulunmayan öğrencilerin mezun oldukları kuruma giderek YÖKSİS bilgilerini güncelletmeleri ve ardından ikinci üniversite başvurusu yapmaları gerekmektedir.
İkinci Üniversite Harç Miktarları
Üniversitelerde harç miktarlarının kaldırılmış olmasına rağmen açıköğretim fakültesi bulunan üniversiteler katkı payı adı altında öğrencilerden öğrenmim ücreti almaya devam etmektedir.
İkinci üniversite kapsamında açıköğretime kayıt olacak olan öğrenciler normal dönem harçlarına ek olarak 38,5 TL ödemeleri gerekmektedir. Açıköğretim harç miktarları için tıklayınız.
Açıköğretim ikinci üniversite internet kaydı sonrasında karşınıza yatırmanız gereken harç miktarı çıkacak. ( Bölümden bölüme ve aldığınız derslerin kredilerine göre yatırmanız gereken harç miktarında değişkenlik olabilmektedir.)
Açıköğretim ikinci ünviersite için online kaydınızı yapıp bankaya öğrenim bedelini yatırdıktan sonra öğrenci sayfanızdan kayıt durumunuzu kontrol etmeniz gerekmektedir. Sorun olmayacak olsa dahil kontrol etmek, kaydınızın tamamlandığını görmek sizin faydanıza olacaktır.
İkinci Üniversite kayıt işlemlerinde bir sıkıntı yaşamanız durumunda sıkıntıyı çözebilecek süreyi bırakmalısınız. Bu nedenle kaydı son gün yerine en geç 2-3 gün kala yapmanızı tavsiye etmekteyiz.
Açıköğretim İkinci Üniversite kapsamında açıköğretime kayıt olan tüm öğrencilere derslerinde başarılar dileriz.