Açıköğretime YKS-YGS ile Kayıt
Açıköğretime YKS ve YGS ile kayıt işlemleri Eylül ayında başlayacak olup açıköğretime kayıt olmak isteyen öğrenciler için hazırladığımız kayıt rehberini incelemenizi öneririz.
Açıköğretim fakültesi 2021 yılı itibariyle Türkiye’de üç adet üniversitede bulunuyor. En fazla açıköğretim öğrencisine ve en fazla açıköğretim bölümüne sahip olan Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi. Bu üç üniversite dışında uzaktan eğitim veren üniversiteler olsa dahi açıköğretim fakültesi bulunan üniversite bulunmuyor.
Açıköğretime farklı farklı kayıt türleri bulunuyor. Açıköğretime kayıt olabilmek için size uygun kayıt türünü belirleyerek kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. YKS-YGS ile yeni kayıt, İkinci Üniversite kapsamında sınavsız kayıt, dikey geçiş sınavı ile açıköğretimin üçüncü sınıflarına kayıt ve yatay geçiş ile kayıt işlemlerini ayrı ayrı yazılarda anlatıyor olacağız. Açıköğretim öğrencileri için ayrıca her dönem kayıt yenileme işlemi yapılması gerekiyor. 2020 – 2021 yılı Kayıt Yenileme işlemi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Bu yazımızda YKS-YGS ile kayıt işlemlerini detaylı bir şekilde sizlere anlatmaya çalışacağız. Öncelikle bu yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle sınavlar dahil tüm çalışmalar online olarak gerçekleştirildi. Buna açıköğretim kayıtlarıda dahil. Tüm açıköğretim kayıt aşamaları online olarak gerçekleştirilebiliyor. Bankaya harç yatırma işlemini ziraat bankasından yaparak aof bürosuna gitmeden kayıt işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Açıköğretime YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) İle Yeni Kayıt
Açıköğretim YKS ile iki veya dört yıllık açıköğretim bölümlerine kayıt olabilmek için öncelikle lise ve dengi okullardan mezun olmanız veya mezun olabilecek durumda olmanız gerekmektedir. Ardından ÖSYM tarafından yapılan YKS sınavına girmeli iki ve dört yıllık açıköğretim bölümleri için yeterli puanı almalısınız.
İki yıllık açıköğretim ön lisans bölümlerine kayıt olabilmek Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türünde en az 150 puan alınmalı,
Dört yıllık açıköğretim lisans bölümlerine kayıt olabilmek Alan Yeterlilik Testi (AYT) puan türünde en az 180 puan alınmalıdır.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle ÖSYM tarafından karar alınıp yukarıdaki puan barajları değiştirilebilmektedir.
Açıköğretim bölümleri için gerekli puan türünde gerekli puanı aldıktan sonra ÖSYM’nin gerçekleştireceği tercih işlemlerini yapmalı ve tercihlerde açıköğretim bölümlerine yer verilmelidir. Açıköğretim bölümleri önceki yıllarda kontenjansız olup her tercih eden yerleşebilir iken günümüzde tüm bölümler kontenjanlı olmuş ve yüksek puandan düşük puana göre öğrenci sıralaması yaparak kontenjan dahilinde yerleştirme yapılmaktadır.
ÖSYM’nin www.osym.gov.tr internet adresinden 2019 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) başvuru işlemleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerindeki önlisans ve lisans programlarına öğrenci alımı yapılan programlar şunlardır;
Açıköğretim Bölümleri
Açıköğretim Fakültesi Önlisans Programları |
- Acil Durum ve Afet Yönetimi
- Adalet
- Aşçılık
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- Coğrafi Bilgi Sistemleri
- Çağrı Merkezi Hizmetleri
- Çocuk Gelişimi
- Dış Ticaret
- Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı
- Emlak ve Emlak Yönetimi
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
- Ev İdaresi
- Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- İlahiyat (Arapça)
- İlahiyat
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İşletme Yönetimi
- İş Sağlığı ve Güvenliği (Yeni)
- Kültürel Miras ve Turizm
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Lojistik
- Marka İletişimi
- Medya ve İletişim
- Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Özel Güvenlik ve Koruma
- Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
- Radyo ve Televizyon Programcılığı
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sosyal Hizmetler
- Sosyal Medya Yöneticiliği (Yeni)
- Spor Yönetimi
- Tarım
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Turizm ve Seyahat Hizmetleri
- Yaşlı Bakımı
- Yerel Yönetimler
- Web Tasarımı ve Kodlama
Açıköğretim Fakültesi Lisans Programları |
- Felsefe
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Sağlık Yönetimi
- Sosyal Hizmet
- Sosyoloji
- Tarih
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Yönetim Bilişim Sistemleri
İktisat Fakültesi Lisans Programları |
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İktisat
- Maliye
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
- Uluslararası İlişkiler
İşletme Fakültesi Lisans Programları |
- Havacılık Yönetimi
- İşletme (İngilizce)
- İşletme
- Konaklama İşletmeciliği
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
Şu an itibariyle 60’dan fazla bölüm tercihi ile Anadolu Üniversitesi en fazla bölüme sahip üniversite konumunda. Yukarıdaki listeden açıköğretim bölümlerini inceleyebilirsiniz.
Tercih yaparak bir açıköğretim bölümüne yerleştikten sonra http://aof.anadolu.edu.tr adresinden Kayıt Otomasyonu bağlantısı “ÖSYS Ek Yerleştirme” linkine tıklayarak internet başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru sonrasında size yatırmanız gereken harç miktarı gösterilecek ve bunu bankaya yatırmanız istenecek. (2020 – 2021 Açıköğretim harçları için tıklayınız.)
Ziraat bankasına harcınızı yatırdığınızda kayıt işleminiz tamamlanmış olmaktadır.
Kaynak: Anadolu Üniversitesi